République
Française

  • Se connecter
  • S'enregistrer
  • Données
  • Réutilisations
  • Organisations
    • Qu'est-ce que data.gouv.fr ?
    • Comment publier des données ?
    • Comment exploiter des données ?
  • Actualités
  • Nous contacter
  1. Accueil
  2. Réutilisations
  3. Discriminating nutritional quality of foods using the 5-Color nutrition label in the French food market: consistency with nutritional recommendations

Discriminating nutritional quality of foods using the 5-Color nutrition label in the French food market: consistency with nutritional recommendations

Publié le 7 octobre 2015

Voir la réutilisation

Open Food Facts

Open Food Facts répertorie les produits alimentaires du monde entier. Les informations sur les aliments (photos, ingrédients, composition nutritionnelle etc.) sont collectées de façon collaborative et mises à disposition de tous et pour tous usages dans une base de données ouverte, libre et…

2 jeux de données
15 réutilisations
  • alimentation
  • food
  • nutrition

Informations

Type
Papier
Thématique
Alimentation et agriculture
ID
56150afbc751df05e1cdbb48

Publication

Date de création
7 octobre 2015

Participez

Ajouter une réutilisation Contacter le réutilisateur

Intégrer sur votre site

URL stable

Sommaire
  1. Description
  2. Jeux de données utilisés 1
  3. Discussions 0
  4. Plus de réutilisations

Description

Authors: Chantal Julia, Pauline Ducrot, Sandrine Péneau, Valérie Deschamps, Caroline Méjean, Léopold Fézeu, Mathilde Touvier, Serge Hercberg and Emmanuelle Kesse-Guyot

Purpose

Our objectives were to assess the performance of the 5-Colour nutrition label (5-CNL) front-of-pack nutrition label based on the Food Standards Agency nutrient profiling system to discriminate nutritional quality of foods currently on the market in France and its consistency with French nutritional recommendations.

Methods

Nutritional composition of 7777 foods available on the French market collected from the web-based collaborative project Open Food Facts were retrieved. Distribution of products across the 5-CNL categories according to food groups, as arranged in supermarket shelves was assessed. Distribution of similar products from different brands in the 5-CNL categories was also assessed. Discriminating performance was considered as the number of color categories present in each food group. In the case of discrepancies between the category allocation and French nutritional recommendations, adaptations of the original score were proposed.

Results

Overall, the distribution of foodstuffs in the 5-CNL categories was consistent with French recommendations: 95.4 % of ‘Fruits and vegetables’, 72.5 % of ‘Cereals and potatoes’ were classified as ‘Green’ or ‘Yellow’ whereas 86.0 % of ‘Sugary snacks’ were classified as ‘Pink’ or ‘Red’. Adaptations to the original FSA score computation model were necessary for beverages, added fats and cheese in order to be consistent with French official nutritional recommendations.

Conclusion

The 5-CNL label displays a high performance in discriminating nutritional quality of foods across food groups, within a food group and for similar products from different brands. Adaptations from the original model were necessary to maintain consistency with French recommendations and high performance of the system.

Jeux de données utilisés 1

  • Open Food Facts

    Open Food Facts - Produits alimentaires : ingrédients, nutrition, labels

    Par Open Food Facts

    Open Food Facts répertorie les informations sur les produits alimentaires : ingrédients, informations nutritionnelles, labels etc. Les données proviennent majoritairement de la collecte citoyenne (crowdsourcing) des informations.

    Qualité des métadonnées : 0.8888888888888888/1
    Qualité des métadonnées :
    Description des données renseignée
    Ressources documentées
    Licence renseignée
    Fréquence de mise à jour respectée
    Formats de fichiers standards
    Couverture temporelle non renseignée
    Couverture spatiale renseignée
    En savoir plus sur cet indicateur
    — Mis à jour le 25 août 2019
    • 37 réutilisations
    • 30 favoris

Discussion entre l'organisation et la communauté à propos de cette réutilisation.

Plus de réutilisations

Découvrez davantage de réutilisations.

  • Annuaire des collectivités

    Application

    Publié le 1 février 2023 par Julien Faure

  • Observatoire francilien des objectifs de…

    Visualisation

    Publié le 31 janvier 2023 par DDGS SCDD

  • Altimètre de la France

    Application

    Publié le 28 janvier 2023 par DonnéesPubliques.org

  • La France des logements sociaux

    Visualisation

    Publié le 28 janvier 2023 par Charles-Henri ARNOULD

Participez

  • Créez ou trouvez votre organisation
  • Consultez la documentation
Publiez un jeu de données
Publiez une réutilisation

L'Open Data

  • Thématiques à la une
  • Données de référence
  • Portail des données européennes
  • Catalogue des données
  • Nouveautés

Support

  • Documentation de la plateforme
  • API du portail
  • Guides de l’Open Data
  • Nous contacter

Réseaux sociaux

  • Created by potrace 1.15, written by Peter Selinger 2001-2017
  • RSS
  • Infolettre
  • Un département de la DINUM
  • numerique.gouv.fr
  • Moteur open source : udata (6.0.1)
  • Extension du thème udata : udata-front (3.1.1)

république
française

  • Gouvernement.fr
  • France.fr
  • Legifrance.gouv.fr
  • Service-public.fr
  • Opendata France
  • CADA.fr
  • Etalab.gouv.fr
  • Licences
  • Conditions générales d'utilisation
  • Politique de confidentialité
  • Accessibilité : partiellement conforme

Sauf indication contraire, tout le contenu de ce site est disponible sous Licence Ouverte 2.0